Mapa pre Stalkera

kompassStratiť sa v lese či v cudzom meste nie je žiadny problém. Určite to už dokázal každý s Vás. Šikovnejší sa dokážu stratiť v meste vlastnom , v hypermarkete alebo cestou do práce. Tak sa teda pozrime na to ako sa nestratiť nikde.


Možno si vravíte „Čo to ten chlap trepe v dnešnej dobe GPS či GLONASS?“ . No áno, ale všetky tieto technológie sú prísne vzato vojenské, a ako vojenské môžu byť v príhodnom okamihu kódovane, zakázané a aj sledované. A vtedy ste aj s Vašou 500€ navigáciou s mapami celého sveta slušne povedané skončili. GPS je pre Stalkera parádna vec, ale spôsobuje blbé návyky. Iste, je to luxus a v mierových časoch je na nezaplatenie, ale papierová mapa a jej znalosť sa Vám určite zídu. No určite..dúfam že nie, ale prečo to neskúsiť.

DAGRDnes si povieme kde mapu získať. Áno , nie je problém kúpiť ju. Ale mame pre Vás lepšiu cestu. Vytvoríte si vlastné mapy. Papierové aj elektronické do GPS. Je na to geniálny softik menom MOBAC. Princip a fungovanie je pekne popísane na domovskej stranke.Mobac Vám vlastne vytvorí atlas offline máp pre uloženie do GPS ale na vytlačenie. Existuje pre neho niekoľko desiatok zdrojov z celého sveta. Úplne dole v článku je link, kde stiahnete verziu MOBACu ktorú používam ja aj z mojimi zdrojmi máp pre Slovensko. Je to softik ktorému je jedno či beží vo Windowse, Linuxe či na MACu. Ano , je to hnusna JAVA, ale funguje to.Jedine co potrebujete mať nainstalovane je JAVA Runtime min. verzia 1.6_14 a pripojenie na net.

Ukážeme si niekoľko máp vytvorených týmto SW.

Could not load widget with the id 12.

Sú to mapy toho istého územia.

1., Google satelit
2., Google map
3., SVK 1:10000
4., SVK 1:10000 r. 1971
5., SVK 1:25000
6., SVK 1:50000
7., Topografická 
8., Turistická/vojenská 25.000 súčasná/ 
9., Vojenská 1787
10., Vojenská 1869 
11., Vojenska 1884 
12., Vojenska 1934 
13., A na zaver kombinácia mapy a priesvitných vrstiev ako terén, lesné cesty a cyklocesty.

Toto je to najlepšie čo sa mi podarilo zohnať. Nie je samozrejme problém si zakresliť do takejto svojej mapy, to čo tam potrebujeme mať navyše a dať laminovať. Verte mi , je to funkčné a jednu takúto sadu nosím so sebou. Nerozmočí sa, dajú sa na ňu robiť poznámky fixkou či perom ak je treba.

Pevne verím, že si tento softík obľúbite a bude Vašim dobrým pomocníkom.
Na záver sľúbená instalačka. No instalačka, ono to vlastne stačí iba rozbaliť :-).

Ešte spomeniem dva super softy do múdrych telefonov, ktoré možete nakŕmiť datami z MOBACu.
Ja používam OZIEXPLORER a pre andriod je možné použiť aj perfektný LOCUS

Nabudúce dáme niečo o topgrafii.....

 

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes