4 kroky, ako vypestovať 50 kíl zemiakov v sude

zemiakyvsudeZáhradníčenie v nádobách je nielen pre zdatných mestských záhradkárov a ľudí s obmedzeným priestorom pre rast, ale tak isto je to určené aj pre ľudí, ktorí chcú maximalizovať svoje výnosy v prostredí, ktoré môžu kontrolovať. Pestovanie zemiakov v sude nielenže redukuje množstvo buriny a vystavovanie zemiakov škodcom a plesniam, ale tak isto nemusíte ani riskovať, že krehké zemiaky poškodíte lopatou keď ich budete kopať von zo zeme. Ak ste hotoví, stačí nádobu iba prevrátiť!

 

Po rozsiahlom výskume, v ktorom som si naplánoval pestovanie svojich vlastných zemiakov v sude, sa mi všetky odporúčania skrátili na 4 jednoduché kroky.

1. krok: Zvoľte a pripravte nádobu

wooden-barrels-600x400Budete si musieť vybrať sud s obsahom cca 200 litrov alebo jeden z tých polovičných tzv. “plantážnych whisky sudov“. Prípadne si môžete kúpiť sudy, ktoré sú využívané v potravinárskom priemysle alebo komerčne dostupné plantážniky. Nádoba by mala byť vysoká len okolo 0,6 až 0,9 metra, iba vtedy bude všetko fungovať tak ako má. Uistite sa či vybraná nádoba už má dierky na spodnej strane alebo či je možné ich spraviť do nádoby. Ďalej si vyčistite nádobu jemným bieliacim roztokom, aby ste dostali preč všetky nečistoty, ktoré sa tam dostali. Ak nechcete použiť bielidlo, môžete oužiť inú alternatívu na vyčistenie.

Správne odvodňovanie je rozhodujúce pri pestovaní zdravých zemiakov. To dosiahnete tým, že vyrežete alebo vyvŕtate rad veľkých odvodňovacích otvorov v spodnej a na stranách spodnej časti vašej nádoby. Alebo, môžete vystrihnúť dno úplne a umiestniť ju na dobre odvodnené plochy, ako je napríklad váš záhon.

2. krok: Vyberte si druh zemiakov a sadte

Zemiaky na sadenie možno zvyčajne nájsť v jasliach na začiatku vegetačného obdobia alebo by sme si ich mali aspoň raz kúpiť. Ak môžete, nechajte zemiaky klíčiť predtým ako ich zasadíte a to tak, že ich položíte do kartónu na vajíčka, bočné strany s najväčším počtom púčikov zdvihnete smerom nahor a položte ich do chladnej svetlej miestnosti mimo dosahu priameho slnečného žiarenia, aby vypučali. Uloženie hľuzy do otvoreného papierového vrecka môže mať tiež rovnaký účinok.

Spodnú časť nádoby vyplňte s cca 15 centimetrovou vrstvou mixu kyprej pôdy a kompostu. Použite pôdu, ktorá je zmiešaná s rašelinou podobnej machu pre zlepšenie pôdy a tak isto aj výrobok vyrobený zo spracovaných kokosových šupiek, ktorý bude udržiavať pôdu v stave, v ktorom nedôjde k jej zhutňovaniu a pomôže zadržiavať vlhkosť v koreňoch. Ďalej, pridajte ďalšie sadbové zemiaky na vrstvu pôdy, pričom ponechajte dostatok priestoru medzi každou kockou. Môžete použiť celý zemiak, ale ja by som rozrezal zemiaky na 2,5 až 5 centimetrové kocky na sadenie. Voľne zasypte zemiaky s ďalšou 15 centimetrovou vrstvou zmesi pôdy, kompostu a vody na stlmenie pôdy. Udržujte pôdu vlhkú po celú dobu, ale dávajte pozor, aby ste ju zas nadmerne nezavlažovali.

seed-potatoes3. krok: Pridajte ďalšiu pôdu

Keď máte 15 až 20 centimetrov lístia, pridajte ďalšiu vrstvu vašej zmesi pôdy a kompostu, ktorá bude pokrývať zhruba jednu polovicu až tri štvrtiny viditeľných stoniek a listov. Opakovanie tohto procesu – rast výhonkov, ich krytie a zvlhčovanie pôdy zaručí, že rastliny rastú smerom nahor k vrchnej časti sudu.

4. krok: Zber zemiakov

Po zhruba 10 týždňoch alebo až dokiaľ sadenica rozkvitne a začne žltnúť, by mali byť zemiaky pripravené na zber. Opatrne ich vykopte rukami, pričom dozerajte na najvyššiu vrstvu. Potom, čo ste potvrdil že úroda je zrelá, vysypte sud na plachtu a prezrite si svoju odmenu.

Ďalšie tipy k rastu zemiakov v nádobách:

Po prvom zbere si nechajte pár zemiakov, ktoré použijete ako sadenice v budúcom roku.
Krovinatá fazuľa je skvelým spoločníkom pri pestovaní zemiakov.
Namiesto pôdy, skúste použiť piliny.
Experimentujte s rôznymi nádobami, sadenicami a režimom zalievania.

Zdroj: GreenUpgrader a preppers.sk

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes