Civilná ochrana v meste

coDnes mam pre Vás článok o tom ako sa o Vás postará Vaše mesto či obec v prípade prúseru. Žijem v malom meste a tak som sa malého mesta spýtal na par vecí. V duchu literi zákona, presnejšie podľa zákona 211/2000 Z.z , čo je zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

Takže čo som sa vlastne pýtal. Zaujímali ma nasledujúce veci.
1., Počet a presné umiestnenie krytov Civilnej ochrany.
2., Počet a presné umiestnenie skladov Civilnej ochrany.
3., Vybavenie skladov a krytov CO v meste ochrannými pomôckami ako sú ochranné masky,

ochranné pláštenky, deky a pod.
4., Kapacita krytov CO v meste.

Odpoveď prišla na počudovanie veľmi rýchlo, snáď v priebehu nasledujúceho dňa čo je super. Ale čo už nie je super , je obsah odpovede.

Neviem, či môžem zverejniť priamo odpovede, tak ich radšej prepíšem. Originál samozrejme vlastním, v prípade záujmu môžem poskytnúť.
Zaujímavá veta je hneď na úvod: „ Mesto nie je na území vymedzenom v oblasti ohrozenia jadrového ohrozenia.“ A hotovo :-). Nebývaš pod atómkou tak netreba nič. Že je od teba 15km chemička, 10km vojenské sklady s ktovie čím, v okolí strategické podniky, bane, no čo, nejako bude...

Počet a presné umiestnenie krytov Civilnej ochrany.

Mesto ma cca. 17.000 obyvateľov a odpoveď na prvú otázku je : „ Na území mesta sú evidované 3 odolné úkryty pre kapacitu 554 ukrývaných osôb, ktoré sú umiestnené v stavbách ako samostatne stojace. „ Takže mesto ma odolný kryt pre 3% obyvateľstva. Všetci si vieme predstaviť, ktoré 3% to sú, že…
A umiestnenie? Dva kryty sú areáli 1 podniku a tretí je síce na území mesta, ale od môjho bydliska 6km vzduchom po ceste tak 10km :-) . Takže toto nič moc, čo si budeme hovoriť.

A čo teda pre zvyšných 16.500 občanov? No mesto/ či štát/ to ma vyriešené následne: „ V jednouchých úkrytoch budovaných svojpomocne / JÚBS/ do 101,94 % z celkového počtu obyvateľstva v meste.
V odpovedi je priložený zoznam ulíc kde sa akože tieto JÚBS nachádzajú. 100% týchto úkrytov sa nachádza v rodinných domoch postavených snaď pred 30 a viac rokmi. Áno v rodinných domoch. Pivnice ... Samozrejme, už to vidím , ako sa sa zdvihne 6000 ľudí zo sídlisk v periférií mesta a uteká hľadať v 3km vzdialených rodinných domoch úkryt :-). A vidím aj to ako ich domáci s otvorenou náručou vítajú. O tom ako sa mesto stara svedčí a samotný zoznam ulíc, kde sa nachádzajúcu ulice ako Leninova či Kozliakovského, ktoré už v meste 20 rokov nemáme :-).

Počet a presné umiestnenie skladov Civilnej ochrany.

Bez výhrad. Presná adresa uvedená. Jeden sklad pre cele mesto. Čo by sa stalo, keby bol tento sklad zničený sa radšej nepýtam :-(

Vybavenie skladov a krytov CO v meste ochrannými pomôckami

Podľa odpovede v krytoch nič a nasleduje zoznam toto čo je v sklade.

  • Detský ochranný vak DV-75 186ks

  • Detské masky DM-1 a CM-3 1515ks

  • Ochranné masky CM-3 a CM-4 8202ks

  • Ochranné filtre MOF,MOF-2, MOF-4 10170ks

  • Dozimter DD-80 180ks

  • Faciometre pre masky 19ks

  • Rozmetávadlo pre chlórové vápno 10ks

Plus nejaké kapsy,debny na masky či ochranné rúška. Celkom des. Nič viac. Žiadne deky, lôžka,stany. Ani len masky pre všetkých :-( Ani len pre deti !!!!
cm4 dm 1.1

Kapacita krytov CO v meste.

Prebrali sme v v prvom bode. Teoreticky pre 102% , prakticky pre 3%. Mesto síce vykazuje na papieri 584 krytov, ale sú to v skutočnosti kryty len tri o kapacite 554 ľudí. Ostatné, je na Vás.

Záver? Spravte si sami stalkeri. Toto všetko sú len pozostatky z minulých čias. Nič sa nevybudovalo, nič sa nekúpilo. A v akom stave sú masky či filtre sa ani nechcem pýtať, ale viem si to predstaviť. Takže v podstate tak ako sme si mysleli že. Schválne sa spýtajte ako je na to Vaše mesto. Jednoducho emailom na mesto, odpoveď požaduje takisto do emailu, lebo keby Vám ju poslali poštou určite Vám naúčtujú použitý papier a zahrnú Vás výkazmi, ktoré ani nechcete.

Netvrdím samozrejme že je to úplne márne. Ale sú to proste pozostatky. Ako decka si pamätáme desiatky plynotesných krytov v meste. Vybavených. Všetky sú preč. O čo sa nepostaráte sami, nebudete mať.

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes