Nôž Walther Backup - recenzia

P1030928Pred časom sme uverejnili článoček o výbere noža, a každému kto ho čítal muselo byť jasne, že sa k nožom určite vrátime. V článku sme vymenovali cca. 5 typov nožov bez ktorých sa nezaobídete. No a čo čert nechcel, stalo sa mi že prišli pod ruky ďalšie dva typy ktoré proste musím mať .

 

 

 

Dnes sa pozrieme na nôž Walther Backup. Hrdí sa logom Walther ako na čepeli tak aj na rúčke.

Prvé čo zaujme je pomerne veľká škatuľa v ktorej je nôž uložený. Čierna farba , opäť logo Walther nikoho nenechá na pochybách o čo vlastne ide, a že sa k tomu výrobca pomerne hrdo hlási.

P1030924

Po otvorení sa nám naskytne pohľad na precízne vypracovaný penový materiál v ktorom je uložený samotný nôž/ ešte navyše zabalený v celofáne, či čo to je/, kydexové puzdro a asi 40 cm kúsok čierneho paracordu. Celé balenie pôsobí keď už nie luxusne tak aspoň poctivo, čo pri cene tohto noža v podstate prekvapenie. Ani oveľa drahšie kúsky nie sú dodávané takto pekne zabalené. Niečo takéto môžeme smelo odovzdať ako drobný darček či pozornosť dospelému chlapovi ale aj teenagerovi pre ktorého to isto bude celkom zážitok.

P1030925

Celková dĺžka noža je 212mm a dĺžka samotnej čepele je 100 mm. 10cm ocele kus poctivej 440, ktorý si svoju prácu určite vykoná, obzvlášť keď si uvedomíme že hrúbka čepele sú slušné 4mm. Čepeľ je černená, či tá farba vydrží dlhšie používanie zatiaľ povedať neviem, tvári sa solídne. Tvar čepele je zľahka zmutovaný Drop Point bez povestnej ladnej krivky. Miesto nej je to mierne skosenie alá tanto, ktoré ale vykoná rovnakú funkciu, to jest prenesie bod nárazu bližšie k osi noža a dodá mu správnu silu k penetrácií. Ostrie je dodávané na 90% nabrúsené, neholí ale pár ťahov na kamení to spraví. Vyzerá to na dutý výbrus z V zakončením.

P1030928


Čo povedať k oceli. No je to klasická 440, predpokladám že A. Oceľ 440 je vysoko-uhlíková martenzitická oceľ, maximálna tvrdosť je pri bežnom kalení do oleja žíhaní cca. 150ºC až do 57 HRC čo je slušné. Je to nerezová oceľ, takže sa o ňu až tak báť nemusíme, a nôž znesie aj drsnejšie podmienky.

Materiál rúčky je nejaký polymér. Pôsobí vcelku chladne, fínska breza to veru nie je. V zime by s tým mohol byť drobný problém, ale to nemám odskúšané. Tvar je taký, no futuristicko-takticko-techonokraticky. Proste je to moderný nôž, ale pôsobí celkom príjemne. Má celkom podarené vybratie na ukazovák, ktoré sčasti nahrádza záštitu a prijemnú priehlbinku na palec na chrbte. Pri reverznom úchope ostrím od seba a hrotom dole je skosenie plochy pre palec na konci noža dokonalé, navrhol to niekto kto chcel aby sa nôž takto používal. Na konci rúčky je otvor na šnúrku, opäť v tom industriálnom štýle, normálna diera by asi bola zúfalo out.

P1030930

Kapitola sama o sebe je kydexové puzdro. Jeho samosvornosť je výborná, nôž z neho určite nestratíte. Ponúka niekoľko možnosti uchytenia vertikálne aj horizontálne na klipe, alebo ľubovolné cez opasok či nie jaku väzbu. Podstatne zvyšuje úžitkovú hodnotu noža.

P1030934

P1030936

P1030938

Celkovo pôsobí Walther Backup veľmi slušným dojmom. Je to skratka dosť muziky na za málo peňazí. U nás v eshope je za nádherných 27€, čo považujem za akýkoľvek nôž za srandovnú sumu. Nôž považujem za niečo medzi pukkom a bojovým nožom. Ale ako druhy / záložný, že :-)/ nôž pre stalkera, je naozaj mimoriadne vhodný.  

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes