Ochrana tela v Urban Survivale

URStali sme sa svedkami strašných udalosti v Kyjeve na Ukrajine. Všetky TV, internet, spravodajstvo nás zahrnovali obrázkami a videami zo skutočných bojov v meste. Reálneho Urban Survivalu. Teda presne toho , o čom je tento portál.

 

 

Nebudeme rozoberať politické pozadie toho čo sa na Ukrajine deje. Na to sú tu iný čo tomu rozumejú viac. Teda aspoň dúfam, že sú a nájdu riešenia tejto katastrofy. A pošlú všetkých oligarchov, banderovcov, komunistov, teroristov... (doplňte si podľa vlastného pohľadu na vec), tam kam patria t.j. do basy a do zabudnutia. Ale treba si uvedomiť , že sa to deje rovno za naším prahom...

My sa pozrieme na pár veci , z ktorých sa môžeme poučiť. Už v predchádzajúcom článku ETC Kit II som spomenul ako jednu z 10 veci ktoré by ste mali mať vždy pri sebe ochranné okuliare. Možno sa Vám to zdalo divné, ale pokiaľ ste pozorne sledovali udalosti na Majdane, tak Vám to, že obrovské množstvo ľudí malo ochranné okuliare, prilby,rúšku alebo masky nemohlo ujsť. Osobne ma to však ale prekvapilo. Pokiaľ sa pamätáte alebo si dáte tú námahu vyhľadať ako vyzerajú občianske nepokoje kdekoľvek inde,/v rýchlosti spomínam Biškek 2005 a 2010, Los Angeles 1992, Francúzsko 2012, Turecko 2013/ sú tie obrázky vo veľkom nepomere. Nikde inde som nevidel toľko ochrán hlavy a zraku ako na Majdane. Alebo sú Ukrajinci o triedu inteligentnejší ako iné národy, alebo čítajú náš či podobné weby, alebo im to niekto poradil, že... Ale to je jedno. Majú pravdu. Osobne by som bez prilby, masky, okuliarov a ďalšej ochrany na niečo také neliezol. A vy zrejme tiež nie.

Ochrana dýchacích ciest.

1., Rúška
Skvelá vec. Ochráni Vás pred 95% nečistôt, a kvalitnejšie aj na 95-98% pre vírusmi. Je to sranda za 0,5 €, a naozaj nevidím dôvod prečo ich zo 20 ks nemať doma.

mask


2., Plynová maska
Čo dodať? Každý vie, každý pozná. Pri dnešných cenách starších masiek z armádnych výpredajov/cca. 10€/ treba znovu povedať čo pri rúške. Prečo ich nemať zo dve doma? Funkčnosť starších masiek nebude zrejme 100%. Ale my ich nepotrebujeme kvôli fosgenu, yperitu či sarinu. A nečistoty či vírusy dokážu filtrovať spoľahlivo desiatky hodín.

M10

Ochrana zraku


1., Okuliare
Je jedno či pracovné, strelecké alebo aké. Každé ochranné okuliare na nose zvyšujú Vaše šance dostať sa z toho z kompletným zrakom. Naozaj nie je nad čím váhať, a treba si zohnať kvalitné strelecké okuliare a zvyknúť si na ne, alebo ich mať aspoň pri sebe a použiť keby bolo treba. A dnešné okuliare pre strelcov sú naozaj kvalitné a navyše vyzerajú absolútne civilne.

ess


2., Plynová maska
Samozrejme maska splní túto ochranu perfektne. Nemá slepé miesta , kadiaľ môže do oka niečo padnúť. Ale nosiť zo sebou masku je už asi naozaj hodne paranoidne :-)

Ochrana rúk

Bez komentára. Niekto nezabije bez rukavíc ani klinec a iný postaví dom bez nich. Ale bez rúk ste nahratý, nespravíte nič. Opäť na bežne nosenie v takejto dobe sú ideálne ľahké strelecké/záchranárske/ rukavice. Osobne mám dvoje. Na veľkú zimu o číslo väčšie a pod ne pletené Thinsulatky.

holik

Ochrana kĺbov.

Minimálne na kolenná! Kto si vyskúšal airsoft, paintball alebo niečo podobne akčné veľmi dobre vie o čom vravím. Podarilo sa mi preraziť plastovú kolenačku na kameni pri prvom kľaknutí , a pri predstave ako by skončilo moje koleno som ďakoval všetkým bohom za osvietenie. Moderné taktické nohavice majú všité vnútorne vrecko na kolene do ktorého sa vkladá neoprenová alebo plastová výplň. Nohavice naďalej pôsobia civilne /teda s prižmúrením oka/ a poskytujú aspoň základnú ochranu. Samozrejme v kritickej dobe smelo do poriadnych ochrán lakťov a kolien. Aj obyčajné skateboardové chrániče splnia na 100% čo majú, nemusia byť nutne zo skladov NATO.
Pre info , existujú civilne verzie tej korytnačky /proti-úderoví komplet/ čo nosia policajti a čo bolo vidno aj na Majdane. Cena takéhoto kompletu sa pohybuje cca. 1000-2000 € bez prilby. Dá sa zohnať úplne legálne, ale ako sa v tom človek cíti netuším. Možno nám to niekto kto to používa /áno policajt :-)/ trošku vysvetli niekde v diskusií :-).

antiriot

Ochrana trupu.

Vesta , čo iné. Na trhu je množstvo produktov v pomerne slušných cenách. Začína sa okolo 100€ pri vestách proti prepichnutiu a končí pri neprestrelkách z plátmi okolo 1000€. Momentálne sa dajú zohnať ruské Kirasy za 150-250€ aj z balistickými plátmi, ktoré odolajú aj strelám 7.62x39 z Kalašnikova. Pláty budú zrejme po záruke, ale za tie prachy je to super. Nič lepšie nezoženiete. Vesty proti prepichnutiu sú skvelá vec pre civilné nosenie. Veľké percento smrteľných útokov je nožom a tieto vesty sú v podstate pohodlné a naozaj nenápadné.

Ochrana hlavy

Na Majdane sme videli prilby všetkých druhov. Od obyčajných stavbárskych, cez motocyklové, horolezecké až po plechové armádne. Každá splní účel. Na to aby ste zastavili guľku ostreľovača bohužiaľ nestačí žiadna z nich, ako sme mali tú smolu to vidieť. Na to nestačia ani najmodernejšie vojenské prilby MICH,ACH či LWH. Tie vydržia zásah 9mm ,aj keď kinetická energia Vám švihne hlavou 4-5 cm v okamžiku, guľka preliači stenu prilby niekoľko cm a tak hrozí zranenie. Aj keď amerikánci tvrdia, že nove ECH či LWH vydržia zásah z kalašnikova určite by to nikto z nás absolvovať nechcel. Fyzika je sviňa. Existujú aj titánové prilby /hlavne Rusi ich používajú/. Majú význam, znesú približne to čo kevlarove, ale nestarnú a vydržia viacnásobné zásahu na rovnaké miesto, čo pri kevlare neexistuje. Sú ťažké/viac ako 3kg/. Ich cena je astronomická,tisíce dolarov či ečiek, pre nás nemajú význam.

mich

Záver? Prilba je primárne určená ako proti-šoková či proti-črepovinová záležitosť. Dokonca útočné jednotky všetkých armád pri ktorých ide o rýchlosť presunu nepoužívajú balistické helmy, ale iba helmy ochranné. To znamená že kvalitná horolezecká či airsoftová prilba splní to, čo od nej očakávame. Ochráni hlavu od úderu, pádu či do nejakého hodeného kameňa.

A úplne nami doporučené minimum pre Stalkera bez ohľadu nato či sa zúčastni alebo nie niečoho podobného ako je Majdan? Ľahká prilba, okuliare, kolenačky . Prípadne gas maska.
Nie je to hra, kde nájdete lekárničku za rohom a za 5 sekúnd ste ready.

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes