Bez spojenia, niet velenia

Bez spojenia, niet velenia....

Staré vojenské príslovie je stále pravdivé. Iste, momentálne mobilné a internetové spojenie je svojim spôsobom dokonalé. Možno až príliš. Možnosti kontroly súkromia ovčanov sú nekonečné , presne úmerne nekonečnej tuposti užívateľov. Ale nie o tom som chcel.

Pri vypadnutí digitálnych spojení ako sú GSM či internet sa musíme spoľahnúť na niečo iné.
Som v práci keď sa to udeje. Mobil nejde, net je v prdeli , ale ja som Stalker. Vytiahnem vysielačku, navolím dohodnutú frekvenciu a zisťujem kto zo spolu Stalkerov je OK a kto je down.

Proste, vysielačka patrí k výbave ako nôž,zbraň alebo voda.

Preberme si čo nám dovoľuje zákon, lebo štát ma samozrejme pravidlá / a nezabúdajme že aj možnosti represie pri porušovaní pravidiel/ na všetko.

Pásma povolené pre civilov a bez ďalších skúšok sú tieto:

PMR
Vysielačky z výlučne zabudovanou anténou,pracujúce v pásme 446MHz s výkonom max. 0,5W.
Počet základnch kanalov je 8, s CTCSS voľbou 38.
To sú presne tie malé vysielačky, ktoré sa predávajú v každom hypermarkete za pár ečiek.
Určite ale neverte tým drístom, že s tým spravíte 5-10 km spojenia v normálnom priestore kde sa budete pohybovať t.j. mesto,les,priľahlé lúky a háje. Ale niečo takéto môže byť spoľahlivé a plne funkčné v komunite, či na hliadke nejakého priestoru okolo 1-2 km.

Povolenie na PMR TÚ SR.
http://www.teleoff.gov.sk/data/files/25731.pdf

LPD
To isté v ružovom ako PMR, ale na pásme 443MHz a s výkonom max. 0,1W.Opäť ľahko dostupné a lacné riešenie. Výhodou LPD pásma je viac vysielacích kanálov ako pri PMR. Konkrétne 69.Inak plati všetko ako pri PMR.

Povolenie na LPD TÚ SR.
http://www.teleoff.gov.sk/data/files/25881.pdf

CB
Toto je z nášho hľadiska asi najzaujímavejšie..
Vysiela sa v pásme 27MHz a maximálny vyžiarený výkon je legislatívou limitovaný na max. 4W, modulácia bola obmedzená už iba na FM .Výhodou povolenia je, že môžete ku vysielačke pripojiť ľubovoľnú všesmerovú anténu a tým pádom vysielať na veľmi pekné vzdialenosti.

Povolenie na CB TÚ SR.
http://www.teleoff.gov.sk/data/files/25761.pdf

Za ideálne považujeme riešenie zo silnou stabilkou na kopci, ktorá všesmerou anténou pokryje dané územie,a bude poskytovať podporu rúčkam na perimetri.

Sú ešte aj iné možnosti, ale tie považujeme za trochu exotické, takže ich v našom prehľade neuvádzame,ale je možné že sa k nim postupom času vrátime...

Budeme lokálpatrioti a poskytneme par info o cenách zariadení ktoré sa nám zdaju OK.

Takže:
PMR a LPD combo: Intek MT 3030
Vysielačka vyššej kvality s  kombináciou PMR a LPD  pásma s vysokou citlivosťou a kvalitnou reprodukciou.  Intek MT 3030Vyznačuje sa  ľahkou a zrozumiteľnou obsluhou.  Obal je z veľmi kvalitného materiálu s odolnosťou na postrek vody. Dosah je vyšší ako predošlých modelov, ale pozor na zavádzajúce tvrdenie niektorých predajcov o dosahu prevyšujúcom desiatku kilometrov.
V cene cca. 80 € za 2 ks !!!
http://www.cbone.sk/sk/vysielacky/pmr-a-lpd-vysielacky/vysielacka-intek-mt-3030

 

 

 

 


CB rúčka: Intek H-512 PlusIntek H-512 Plus
Jednoduchá CB vysielačka dobrých parametrov s čitateľným trojsegmentovým displejom  pre začínajúcich užívateľov CB pásma. Funkcie: SCAN vyhľadávanie vysielajúcich staníc, DW- sledovanie dvoch kanálov, LCR, EMG- núdzový kanál, ESP rečový procesor,  autosquelsch. Pre potreby rádioamatérov je možné upraviť túto CB vysielačku na vyšší počet kanálov. 
Cena: 75 €
http://www.cbone.sk/sk/vysielacky/cb-vysielacky-rucne/vysielacka-intek-h-512-plus

 

 

 

CB stabilka:  Intek M60Intek M60

Nová multinormová CB rádiostanica, ktorá sa vyznačuje malými rozmermi.Obsahuje tiež funkcie ako Squelch/Automatický squelch – odrušenie šumu, AM/FM, indikácia  príjmu RX, EMG núdzový kanál, ANL filter proti rušeniu.

Modro podsvietený vysoko kontrastný LCD displej.
Rádiostanica je dodávaná spolu s mikrofónom, držiakom stanice, napájacím káblom, držiakom mikrofónu, ext. mikrofónom, ext. PTT a dokumentáciou.
Výstupy na externý reproduktor, externý mikrofón a externé PTT tlačidlo. Výstupný výkon 4W. Napájanie na 13,2V.
Je to vysielačka do auta, ale zo slušným zdrojom a všesmerovou/ v pripade WTSHTF smerovou,že.../ antenou, dobrá voľba.

Cena: 55€
http://www.cbone.sk/sk/vysielacky/cb-vysielacky-vozidlove/vysielacka-intek-m60


Vysielačková téma nie je celkom jednoduchá. a určite sa k nej vrátime.

Ceny a zariadenia spracovane podľa http://www.cbone.sk

 

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes