Ako vybrať spacák pre Stalkera

brenta produktKaždý, kto sa pokúsil prespať pod širákom, pozoroval neďaleké rádioaktívne jazierko a počúval vresk polnočnej sovy loviacej rysovlka vie, že bez poriadneho spacáka je to v podstate utrpenie. Dá sa to vydržať jednu či dve noci ,ale je to bez neho koledovanie si o zdravotný problém. Tak si dnes skúsime prebrať , aký spacák je pre Stalkera najvhodnejší.

 

Kúpiť v dnešnej dobe spacák je elementárna záležitosť. No ono vlastne kúpiť čokoľvek. Spacák dnes dostanete kúpiť v Lidli, Kauflande, v desiatkach športových predajní či stovkách eshopov. Na trhu sú tisíce modelov, ale len zlomok z nich je pre nás vhodný. A vybrať a kúpiť „poriadny“ spacák pre Stalkera môže byť trochu problém. Tak si rozoberme čo by „poriadny“ spacák mal mať a čo nie.

Kritéria ktoré si rozoberieme sú v tomto poradi:

  • Teplotné určenie
  • Farba
  • Zips
  • Náplň
  • Váha
  • Konštrukcia
  • Vrchný a spodný materiál
  • Veľkosť
  • Cena

Zdá sa Vám to veľa informácií? A že to preháňam? Uvidíte , že ani nie. A pokiaľ očakávate že Vám doporučím jeden spacák na celý rok, ktorý má vážiť 500g  a stáť 30€, tak je mi ľúto, ale to jednoducho nejde.

Teplotné určenie:

Možno budete prekvapený, ale aj na toto máme normu. A to nie hocijakú ,ale normu Veľkej Európskej Matky všetkých republík, Európskej únie a to normu EN 13537. Táto norma určuje meranie tepelného odporu spacákov.  Trochu sa z tejto veľkokapitalistickej normalizácie  posmievam, ale sčasti neprávom. Ono určiť čo presne potrebujeme nie je vôbec jednoduché. Väčšina výrobcov udáva 3-4 teplotne limity podľa ktorých sa máte rozhodnúť. Býva to niečo takéto:

  • Horná extrémna
  • Komfort
  • Limit
  • Extrém.

Horný extrém je v podstate blbosť, proste sa rozopnem a vybavené.

Komfort je spodná hranica , keď ležím na chrbte, uvoľnený a nie je mi zima.

Limit je keď sa pokrčím , schúlim a telo ostane v rovnováhe a neklepe ma, pospím si,  proste celkom pohoda.

No a Extrém je, že to proste nejako do rána docvakám zubami, veľa toto určite nenaspím ale prežijem to. Z uvedeného vyplýva , že pre nás majú praktický význam len dva a to Komfort a Extrém. Bežne sa spacáky označuje aj ako Letne, 3-sezonne a Zimné. Toto označenie je jasne.


Treba si uvedomiť že spacák nehreje. Jednoducho len udržuje teplo ktoré vyprodukuje Váš organizmus. Naše telo funguje ako tepelný zdroj o výkone cca. 100W žiarovky , čiže asi 80W. To znamená, že spacák si proste musíme vyhriať a úlohou spacáku je teplo udržať pri nás. Keď do neho vlezieme zmrznutý na kosť,  telo musí ohriať seba a potom musí vyrovnávať straty tepla ktoré unikajú cez spacák. Takže sa môže stať , že sa proste a jednoducho neohrejete ani v tom najlepšom spacáku. Riešenie? 30 drepov, 30 výskokov trochu rozprúdiť krv, naštartovať ohrev a malo by sa to podstatne zlepšiť. A vstupujú nám sem aj také faktory ako fyzická a psychická únava, stres, hlad či strach.

Ďalej si treba uvedomiť , že náplň spacáku neizoluje. Izoluje vzduch. To znamená , že keď vyberiete zo skrine 20 ročný spučený spacák, v ktorom ste bez problémov na Katarínu prespali v kanáli, tak Vám tentokrát bude na 100% kosa. Nie preto že ste starý, ale preto že vlákna alebo perie už nedokáže  priestor v stene spacáku rozbiť na dostatočne malé ostrovčeky vzduchu ktoré mu tvoria práve tú izolačnú vrstvu. A to ešte by sme mali brať do úvahy veci ako je vonkajšie počasie, vietor, rosný bod a podobne.

No a teraz začína tá pravá alchýmia ako to dať celé do hromady. Začína Vám byť jasné, že to nie je vôbec jednoduché a niečo také ako univerzálny spacák pre každého na celý rok  je blbosť. Každý z nás má iný bazálny metabolizmus /to je tá 100W žiarovka na kúrenie čo som spomínal/, inú psychickú a fyzickú výkonnosť, klimatické podmienky tiež neovplyvníme.

Takže naše doporučenie?  Spacák odhadom Limit -10 Extrém -20. V lete rozopnete, alebo spíte na ňom. Budete Vám teplo , ale to nie je v noci väčšinou fatálne. Pokiaľ sa rozhodnete spať vonku pri viac ako -10 bez prístrešku a ohňa ste cvok alebo máte prúser.

Farba:

defenceJE to dôležité. A nie že nie. Nevyberáme spacák na sexuálnu dovolenku s frajerkou na Počúvadlo. Keď spíte, ste bezbranný. To znamená , že musíte spať tam kde Vás nie je vidno. A to Vám cyklámenový horolezecký spacák nevie zabezpečiť. Pre horolezca je to OK, on chce byť vidieť. Stalker nie. Tmavá oliva, kvalitný maskáč sú OK. Maskáč od číňana, debilné kvázi škvrny dizajnéra čo si o slovách disruprive patter, marpat,multicam či spectre-s myslí že sú nadávky nie.

Zips:

Bez debaty musí byť. A kvalitný. Kto sa súkal z klasickej múmie bez zipsu von , vie o čom vravím. Môže sa stať , že budete musieť naozaj svižne zo spacáku vypadnúť. A za ďaľšie, rozopnutie v lete isto pomôže.

Náplň:

V podstate máme len dve možnosti. Perie a duté vlákna. Kvalitné perie je ľahšie a lepšie hreje. Zdalo by sa , že je to jasne berieme perie. Ale má jednu dôležitú nevýhodu. Absorbuje vlhosť. A nie len pri spaní v kaluži ale aj vlhkosť zo vzduchu. A mokrý perový spacák, je len mokrá, tenká handra. Suší sa týždeň. Proste pre Stalkera absolútna blbosť! Takže nám ostávajú nejaké tie umelinky. Treba vybrať niečo kvalitne a overené.G-loft, Hollofil Quallofil, Quallo, Thermolite, Climashield. MUSITE presne vedieť , čo je vo vnútri. Ak sa spoľahnete na spacák, ktorý písaný Extrem -30 ale vy ste ho kupil na Miletičke a vonku tých -30 fakt bude, tak potom bude neskoro...

Váha:

No tu toho veľa nevymyslite. Proste spacák do -20 nebude mať nikdy 500g. No nikdy. Doba ide vpred, ľudia vymyslia veľa. Možno sa raz dočkáme, ale zatiaľ , keď sa dostanete pod 2kg zo spacákom do -20, je to v OK.

Konštrukcia:

Spacák nie je paplón. Jedna prešitá vrstva nič nerieši, tak sa to robilo pred 30 rokmi. Dnešný smer sú sendvičové konštrukcie z 2,3 či 4 vrstvami.

Vrchný a spodný materiál:

Či chcete alebo nie, v spacáku sa potíte. Niekto viac, niekto menej. A tá vlhkosť sa nejakým spôsobom zo spacák musí dostať von. Inak navlhne a prestane izolovať. To znamené , že vnútorna látka musí byť paropriepustná a vonkajšia tiež, ale zároveň by mala byť aspoň do istej mieru vodeodolná a pevný , ideálne ripstopova. Je možnosť použiť goratexové bivakovacie vaky, plati na ne samozrejme pre farbu to iste čo pre spacák. Len sa musíte pripraviť na ďalších  500-1000 gramov navyše.

Veľkosť:

Toto môže byť problém pre ženy a deti. Ponuka menších spacákov je obmedzenejšia. Treba si uvedomiť , že veľký spacák nemusí drobná žena alebo dieťa vyhriať.  No malý spacák pre veľkého chlapa je tiež na figu, jednoducho postláča komory na ňom, a spacák nebude fungovať ako má.

Cena:

Keď sa dostanete podľa našich pravidiel výberu až sem, zistite že to je v podstate jedno. Proste to bude stáť svoje. Pokiaľ je cena primárna, spacák kúpite preavdepodobne zlý. Bohužiaľ.  Za 40 ríšskych euro peňazí to zrejme nebude.

My sme hľadali dlho ideálny spacák. Ideálny sme nenašli. Ale našli sme radu spacákov, ktoré prešli našimi  požiadavkami a konečný výber necháme na Vás. A tá rada spacákov , je rada CARINTHIA. Sú to vojenské spacáky , určené pre tie najtvrdšie podmienky. Snáď si vyberiete.

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes