Krpce a onuce pre stalkera

kompletDobré topánky a kvalitne ponožky. Pre turistu, vojaka, preppera či stalkera absolútny základ bez ktorého sa nedostanete nikam. Každý, kto prešiel po vlastných pár kilometrov to vie a podľa toho sa aj do budúcna zariadi. Zoženie si tie najkvalitnejšie topánky aké môže a obuje práve tie ponožky ktoré mu vyhovujú. Ponuka je obrovská, ceny rôzne.

No skúste si predstaviť, že tie super mega topánky za 500€ do Lowy  nemáte a ani tie bambusové ponožky so strieborným vláknom už nie sú. Tak ako neboli pred časom, ako ich nemali naši predkovia po stovky rokov. Nemali ich a predsa zvládali presuny, pochody, prácu, vojnu. Tak sa pozrime na to, ako ich dokážeme nahradiť v prípade núdze.

Onuce.

Takže čo nám o nich vravia na wikpedií:
Onuce (latinsky Socci, nemecky Fußlappen) alebo tiež onučky či zavinovačky sú pruhy látky omotávania okolo chodidiel a prípadne aj lýtok, predchodcu dnešných ponožiek. Užívali sa len v chladnejšom období, a to všetkými vrstvami obyvateľstva. Na našom území sú doložené už v období Veľkej Moravy (pre omotanie lýtok mužov, ženy majú sukne). Ešte do roku 2013 využívala onuce ruská armáda (ako zimnú výbavu).

Ja dodávam , že onuce sa ešte stále používajú do gumených čižiem. Baníci by vedeli rozprávať. A to aj v dnešnej dobe , keď kúpiť poriadnu ponožku naozaj problém nie je.

Onuca je pruh látky široký 40-50 cm a asi meter dlhý. Keďže obrázok povie 100x viac ako text, pozrite sa na to ako správne onuce uviazať.

Na počudovanie je to pohodlne, ak je správne uviazaná, onuca sa Vám neošmykne ako ponožka a ak je dobrá latka naozaj zahreje a ochráni nohu minimálne tak dobre ako ponožka, možno lepšie.

Krpce.

Každý Slovák pozná krpce. Nosili sme ich tisíc rokov. Až po prvej svetovej vojne sa nosiť prestali. Čo je ledva pred 100 rokmi.
Krpce nie sú slovenský vynález, nájdu sa v Ázií , v Amerike /mokasíny/ , svetoznámy Otzi z ľadovca v Alpách z doby bronzovej mal tiež krpce.

Krpce sú ušité z jedného kusu kože, stiahnuté s remienkom.

Ovinovačky.

No a na záver, to celé ovinieme ovinovačkami, čo sú pruhy látky používane ešte v prvej vojne armádami. Ovinovačkou obalíme celé lýtko aj s nohavicou a máme hotovo.

Je to v dnešnej dobe samozrejme extrémne a núdzové riešenie. Ale funguje. Fungovalo stovky rokov a určite v dobe núdze bude fungovať aj naďalej. 

Foto a texty s láskavym dovolením http://www.curiavitkov.cz/ a http://astera.wz.cz/. Ďakujeme

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes