Brokovnica pre Stalkera

Benelli M3 Super 90Brokovnica môže byť cenný nástroj Stalkera. Je to zbraň ktorá ochraňuje právo a poriadok už viac ako 200 rokov. Nepotrebuje reklamu, nie je hviezdou správ, nie sú s ňou robené žiadne rekordy. Je to poctivý pracant pri love na drobnejšiu zver, ochranca domova, vymáhateľ práva... A verte, že pohľad do hlavní brokovej dvojky, mieriacich aj na tú najväčšiu holohlavú hlavohruď v okolí, Vám zabezpečí náležitú pozornosť a patričný rešpekt. Tak si brokovnice trošku rozoberme, nech máme náležitý prehľad.

Takže najprv čo to vlastne je tá brokovnica. Brokovnica je lovecká a športová (stále častejšie aj vojenská a policajná) ručná strelná zbraň strieľajúca prevažne hromadnou (brokovou) strelou. Má jednu, alebo niekoľko hlavní, s hladkým vývrtom. Býva spravidla jednoranná, alebo opakovacia, pri vojenskom určení aj samonabíjacia, alebo automatická.

assltshtgun

Prečo použiť hromadnú (brokovú) strelu? Jej prvoradé určenie je na lov pohyblivej zvery, kde hrozí, že zviara jedným nábojom minieme. Príklad sú typicky letiace kačice nad hlavou. Zrejme si každý vie predstaviť, že trafiť kačku v letku nie je žiadna sranda. A práve brokovnica naše šance zvyšuje použitím brokového náboja, ktorý sa po opustení hlavne rozletí na niekoľko fragmentov a tým zvýši našu šancu na dobrú večeru. No a použite na "home defence" je jasne. Uź 5-6 výstrelov v chodbe, určite zredukuje akékoľvek snahy útočníkov na čokoľvek, čo mali pôvodne na mysli.

Rozdelenie podľa hlavní

usporiadanie hlavni jedna   usporiadanie hlavni dupla   usporiadanie hlavni koza   usporiadanie hlavni trojka

Jedno       Dvojka           Kozlica           Troják 

Podľa mechanizmu

Lefaucheux

lefauches 300

Zbraň pre historický náboj, dnes už vzácna.

Lancaster

lancaster

Starší typ zbrane, používane hlavne pre nadherne poľovnícke kusky.Niečo podobné nad krbom určite poteší.

Hammerlessky

hamerles

Moderný typ, ktorý vylačil lancasterky. Už s názvu je jasné, že ma kohúty schované v baskuli.

Pumpy /Pump-action/

pump

Moderné vojenské a policajné zbrane. Pod hlavňou sa nachádza zásobník a pohybom predpažbia je zbraň nabíjaná.

Automaty

auto

Najmodernejšie typy, prebíjanie je zabezpečené odberom plynov z hlavne. Kalašnikov v brokovom kalibri.

Podľa kalibru

Kaliber brokových zbraní sa označuje súčasným označení kalibra a dĺžky nábojovej komory (napr. 12x70, kde 12 je kaliber a 70 dĺžka nábojovej komory v mm). Kaliber nie je väčšinou udávaný v milimetroch, alebo palcoch, ako sme na to zvyknutí u guľových kalibrov. U týchto zbraní platí nepriama úmernosť medzi kalibrom a priemerom hlavne. Teda čím je číslo označujúce kaliber brokovnice väčšie (12, 16, 20 .... ), tým je priemer hlavne menší.

kalibre

Čo teda znamená kaliber brokovej zbrane? Pôvod označovania brokových kalibrov je v Anglicku a udáva počet gulí rovnakého priemeru, odliatych z jednej anglickej libry olova (453,59 g). Kaliber 12 teda znamená, že sa z libry olova odleje 12 rovnakých gulí. Priemer hlavne kalibru 12, je potom totožný s priemerom týchto gulí, čiže približne 18,4 mm. Dĺžka nábojovej komory u súčasných zbraní, je najčastejšie 70 mm, aj keď čoraz častejšie sa vyskytuje dĺžka 76 mm, označovaná ako MAGNUM.

Uff...takže aký taký prehľad máme. A čo z toho pre nás vyplýva? No v podstate, ktorákoľvek z menovaných brokovníc je skvelou voľbou pre stalkera. Na domácu ochranu zrejme bude vhodnejšia krátka pupma, alebo automat. A k lovu určite nejaka kozlica, lancasterka. Osobným favoritom je Saiga-12 zo sklopkou.

Nabudúce si poviem niečo o brokoch a strelive pre brokovnice.

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes