Puškohľad pre Stalkera I. Úvod

optikZdar Stalkeri. Dnes načneme novy seriál o puškohľadoch. Povieme si niečo o typoch, konštrukcií, preberieme niečo z balistiky a tak podobne. A na koniec sa dopracujeme k puškohľadu, ktorý je podľa nás pre Stalkera najvhodnejší.

Takže čo to vlastne ten puškohľad je. Zdroj wikipedia: „Puškohľad je v zbraňovej technike optické zariadenie, ktoré sa upevňuje k zbrani pred alebo na miesto pôvodných mieridiel a uľahčuje zameriavanie na dlhšie vzdialenosti pretože približuje/zväčšuje cieľ. Ide vlastne o upravený ďalekohľad so zameriavacou osnovou. Puškohľady sa používajú predovšetkým na odstreľovačských a loveckých puškách.“

Na rozdiel od kolimátora, ktorý cieľ nepribližuje, len prekrýva cieľ malou bodkou.

Skôr, ako budete vôbec uvažovať nad puškohľadom, musí Vám byť jasné na čo Vám ten puškohľad bude. Proste je to ako s autom. Každé Vám spraví službu, t.j. odvezie Vás z bodu A do bodu B. To iste aj optika. Priblíži . Ale s Fabiou lesom neprejdete/teda ak nie je firemna J/  a Hummer H1 v meste to tiež nie je bohviečo. To znamená , že je rozdiel medzi optikou na maloražku a optikou na niečo v kalibri 7.62 x 51 NATO a to že veľký.

V predchádzajúcich článkoch sme sa zaoberali  výberom vhodnej zbrane pre stalkera. Máme vybrane primárne aj sekundárne, krátke aj dlhé. No a puškohľad bude vyberať na primárnu dlhu, t.j. na pušku/ samopal/ vz.58. Väčšina úvah sa bude pohybovať okolo tejto zbrane , samozrejme ale spomenieme aj iné.

Základne rozdelenie optik môžeme spraviť asi takto. S pevným zväčšením a so zväčšením variabilným, teda premenným. Treba podotknúť, že výber je obrovský v obidvoch kategóriách.

Pevné zväčšenie:

optikOptiky s pevným zväčšením sú vhodné na statickú streľbu na známu, aspoň približne, vzdialenosť. Proste pokiaľ sedíte na posede a strieľate na 70-150m je pre Vás variabilná optika zbytočná. A to tak že úplne. Každá variabilná má optika proste už s hľadiska konštrukcie horšiu svetelnosť. Viac optických členov sa proste prejaviť musí. To znamená , že pokiaľ si vyberáte optiku na loveckú pušku s ktorou budete strieľať vysokú s posedu, tak si budete vyberať niečo s rozumným zväčšením 6-9x a s maximálnym optickým výkonom za šera.

Variabilné zväčšenie:

Puškohľad s variabilným zväčšením je niečo, čo nám umožní presne zamerať ciele v niekoľkých vzdialenostiach a zároveň sa nepripraviť o celkový prehľad. Ak sa pohybujte po lese a ste na love za pochodu , je Vám zväčšenie 10x naprd. Proste to po prvé v rukách neudržíte a po druhé, pravdepodobne pohybujúci sa cieľ ani optikou nedokážete nájsť. Oveľa viac využijete zoom 2 či 3. A naopak, ak ležíte zaľahnutý a mierite na cieľ v 250m na lúke, určite oceníte tu 10 zoom čo by Vám v lese bol nafigu. Pre stalkera je jasná voľba, variabil určite využijeme.

4 I189Keďže je konkurencia obrovská, výrobcovia sa snažia neustále svoje produkty zdokonaľovať.  Skvelou inováciu ktorá sa uchytila je podsvietenie zámernej osnovy alebo jednoduchý Red Dot. Táto vychytávka je parádna vec z šera, keď je už zámerný obrazec nejasný, a zaniká na pozadí. Podsvietený obrazec, alebo bod v strede obrazca je vec ktorú určite oceníte a nemá v dnešnej dobe význam vyberať puškohľad bez red dotu.

Nabudúce niečo o ohniskových rovinách puškohľadov.

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes