Luk a šíp II.-Myseľ

zenAký luk si máme vybrať už vieme. V poslednom diely si povieme o výbere luku, šípov a príslušenstva. Dnes sa budeme venovať streľbe a nácviku, respektíve úvodným radám. Už sme si povedali že to je náročné a trvá to dlho. Nič s tým nespravíme, nedá sa to nijakým spôsobom oklamať. Jednoducho svalová pamäť nepustí a tých pár tisíc šípov musíme vypustiť. Ako na to? Tak si to teda rozoberme a rozmeňme na drobné.

archery3Základná lukostrelecká technika je známa stovky rokov. Nové poznatky o biomechanike pohybu a lekárska veda nám dokázali vyšpecifikovať dokonalý lukostrelecký štýl. To je síce super, ale v podstate je nám to na figu. Fyzika luku, balistika a biomechanika človeka proste nepustí. Technika je základ pre každého strelca, či už strieľate ako hobby, prípravu na lov, alebo sa pripravujete na olympiádu. Len intenzita tréningu, materiál a dôvody sú rozdielné... Pokiaľ by sme zobrali dvoch lukostreleckých panicov, dali im rovnaké luky a rovnakého trénera a nechali ich trénovať rovnaký počet hodín výsledok nebude nikdy ten istý. Budú strieľať rozdielnou technikou a budú mať aj rozdielne výsledky. Lukostreľba odhalí Váš fyzický aj mentálny stav spoľahlivo, ako ruská vodka.

Každý kto chytil luk prvý krát do ruky sa pýta niečo podobné ako: „Ako mám mieriť?“ A odpoveď je väčšinou vždy rovnaká: „Keď sa naučíš stáť, držať luk, naťahovať ho, kotviť, dýchať, koncentrovať, vypúšťať, zakončiť, tak potom sa budeš učiť mieriť“. A toto naozaj nie je myslené žartom.

Pár základných zásad techniky, skôr ako začnete čokoľvek iné.

Prirodzenosť: Všetky pohybu musia byť prirodzené pohyby TVOJHO tela. Nie tela trénera, ani obľúbeného filmového geroja.
Tonus svalstva: Všetky svaly nezúčastňujúce sa priamo výstrelu, sú v ľahkom napätí, aktívne. Je jednoduchšie opakovať aktivitu ako neriadené uvoľnenie (to príde až na záver, keď trafíte na 100 m jeleňové oko).
Presnosť: Od prvého okamihu sa snažíme vykonávať presný nácvik prvkov, s ktorých sa postupne stanú návyku streleckej techniky.
Podloženie: Každý pohyb musí byť teoreticky vysvetlený, objasnený a zdôvodnený.

archeryNaše rady:
1. Naučte sa strieľať olympijskou technikou (venujte jej nácviku 10-15 tisíc výstrelov). Táto technika je perfektne zdokumentovaná, aj keď nemáte skúseného lukostrelca po ruke, internet je plný dokumentov o nej. Pokiaľ by bol záujem môžeme sa podrobnejšie tomu venovať aj tu. A potom prejdite na techniku ktorá Vám je blízka.
2. Nič nie je dôležitejšie ako sústrel. Ak bude dávať stále sady 6 šípov na to isté miesto, tak sú možné dve veci. Alebo ste blízko alebo strieľate pomaly :-)))

3. Dýchajte. Zadržaný dych je strelecká cesta do pekla.

4. Presne ako pri puške, výstrel Vás musí prekvapiť.

5. Výstrel nekončí vypustením šípu. Sledujem dráhu, počúvam dopad, uvedomujem si svoje telo.

6. Nevenujte sa luku pri streľbe. Luk je len nástroj, šíp je myšlienka. Predstavujte si v duchu celý výstrel a nechajte TO vystreliť. Keď TO bude strieľať samé, tak až potom budete lukostrelec.

7. Len blázon sa nestará o svoje nástroje. Luk, šípi, vybavenie aj svoje telo udržujte v perfektnom stave, starajte sa oň a nástroje sa Vám odmenia.

8. Vždy zložte výstrel keď Vás niečo vyruší. Keď strieľate, neexistuje nič iné vo svete, ako cieľ a Vaša myšlienka (šíp). Musíte sa dostať do stavu, keď Vás nevyruší ani výstrel z dela.

archery2Budete mať dobré a zlé dni. Sú dni keď máte pocit že to ide fantasticky a dávate na 50 metrov bulleye. A na druhý deň netrafíte dvere od stoly na 15 metrov. V čom je problém? No predsa vo Vás! Nie v luku, nie v šípoch, ale vo Vašom vnútri. Niečo Vás žere, máte trápenie, ochorela Vám žena, či pes. A Vaše podvedomie to trápi a prejavuje sa to na Vašej streľbe. A to je presne to čo musíte trénovať. Neexistuje nič len Váš cieľ a Vaša myšlienka na zásah. Môžete strieľať v daždi, v zime, za vetra. Môžete byť prechladnutý, bude Vás bolieť hlava, brucho, zub. A Vy na všetko zabudnete. Nevnímate svet, nevnímate luk, nevnímate seba. Na tie 3 sekundy ktoré potrebujete k výstrelu nie je nič iné a ako cieľ a Vás šíp.

...keď toto dokážete, nebude existovať pre Vás nedosiahnuteľný cieľ. Budete pripravený.

Možno sa Vám zdajú posledné vety priveľmi japonské, či ázijské. Vidíte v týchto rečiach veci z budhizmu, či zen budhizmu. Zdá sa Vám správne! A verte, že špičkový športový strelci či už vedome, alebo nevedome idú práve touto cestou. Nevravia tomu zenová lukostreľba, ale postupy a najmä výsledky sú rovnaké. Ako hovorí klasik (Luke Skywalker): „Nech Vás sila sprevádza...“

Nabudúce si povieme o výstroji, lukoch a šípoch.

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes