Prvá pomoc TCCC II.

Tactical combat casualty care logoV dnešnom diely si preberieme nasledujúce písmeno nášho algoritmu MARCH, teda A –airway. Zaistenie dýchacích ciest je jeden z najdôležitejších úkonov počas prvej pomoci. Existuje mnoho spôsobov ako tento úkon vykonať a my si dnes niektoré z nich predstavíme.

Záklon hlavy

Základom zaistenia dýchacích ciest je záklon hlavy. Ide o metódu bežne vyučovanú v autoškolách a aj na kurzoch prvej pomoci. Jej postup je nasledovný . Otvoríme pacientovi ústa a skontrolujeme či nemá niečo v ústnej dutine. Pokiaľ áno (najčastejšie zvratky alebo krv), je potrebné vyčistiť ústnu dutinu, aby pacient neaspiroval obsah úst. Toto väčšinou vykonáme tak, že do ruky si vezmeme gázu (povrchovú) a obsah úst jednoducho „vyškrabeme“. Potom môžeme zakloniť hlavu a tým uvoľniť dýchacie cesty.

Vzduchovody

Pokročilejšou metódou sú takzvané vzduchovody. Ich použitie je v kompetencií civilistu, avšak pokiaľ neviete ako zaviesť vzduchovod, nerobte to. Vzduchovody delíme na NPA (Nasopharyngeal Airway – Nosný) a OPA (Oropharyngeal Airway – Ústny) . Osobne odporúčam laikovi použiť skôr OPA, keďže je menšie riziko traumatizácie pacienta poškodením nosnej sliznice. Veľkosť OPA určíme tak, že priložíme vzduchovod ako na obrázku. Pokiaľ vzduchovod nedočiahne, zvoľte dlhší, pokiaľ zas bude presahovať, zvoľte kratší.
tccc2 1

Pri výbere NPA postupujeme takto

tccc2 2


V tomto bode nastáva zlom, kedy sa budeme rozprávať o praktikách, ktoré sú čisto v kompetenciách paramedikov alebo lekárov. V žiadnom prípade neodporúčam tieto techniky vykonávať na pacientovi pokiaľ to nie je vo vašich kompetenciach (alebo sa aspoň snažte ich vykonať precízne pokiaľ nemáte na výber). Používajte ich s rozvahou a iba v situáciach, kedy je to nevyhnutné 
i-gel – je plastovo gumená pomôcka, ktoré sa do krku vkladá naslepo, t.j. bez pomoci layngoskopu. i-gel je jeden z najúčinnejších a v urgentnej medicíne v pomere čas aplikácie/účinnosť najlepších prostriedkov na zaistenie dýchacích ciest bez vstupu do trachei. Pri aplikácií i-gelu postupujeme tak, že vyberieme vhodnú veľkosť (na základe približnej hmotnosti pacienta), nalubrikujeme prednú časť a jemne zasunieme do krku kým nebudeme cítiť mierny odpor, zafixujeme priloženými pásmi a napojíme na ambuvak.
Správne zavedený i-gel vyzerá približne takto

tccc2 3

Koniotómia

Koniotómia – je postup používaný v prípade obštrukcie horných dýchacích ciest (veľmi často k tomu dochádza pri vdýchnutí bojových plynov). K jeho výkonu potrebujeme 11ku skalpel, tracheálny hák/peán, dezinfekciu a špeciálne upravenú ET trubicu. Postup koniotómie je zachytený vo videu https://www.youtube.com/watch?v=RrIzIxoshMg

Koniopunkcia

Koniopunkcia – technika veľmi podobná konitómií, avšak je pomerne jednoduchšia a rýchlejšia. Netreba pri nej rezať, ale stačí prepichnúť musculus cricothyroideus, ktorý sa v prípade koniotómie prereže. K jej výkonu je odporúčaný špeciálny koniopunkčný set. Vyrába sa v dvoch verziách – detská a dospelá, pri čom jeden tento set vyjde približne na 110 eur.

tccc2 4

V mieste vyznačenom bodkami je indikované rezné miesto koniotómie a bodné miesto koniopunkcie.

Pre Urbanstalker spracoval Matej Pevný

Tags: TCCC , NPA, OPA

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes