SHTF Prvá pomoc: Keď zabijú malé ranky

steri stripZdar Stalkeri. Dnes mám pre Vás ďalší preklad od Selca. Nech sa páči.-Autogen
Bol som zavolaný, aby som skontroloval chlapíka, ktorý bol poriadne rozbitý pár chlapmi. Muž, ktorý ma pozval, mi ponúkol, že ma predstaví nejakému týpkovi, ktorý mal prepojenie s pašerákmi, takže môžem získať lacné veci, teda ak by som pomohol tomuto chlapcovi.

Prvá pomoc

Keď som vstúpil do domu, chlapec sa posadil na posteľ, nemohol sa pohybovať,mal príliš veľa modrín všade na tele, bol síce pri vedomý ale v bolestiach, správal sa ako opitý. Pri prvom pohľade nemal žiadne vážne otvorené zranenia, ale moja najväčšia obava bola, a bol som si celkom istý, že má niekoľko zlomených rebier. Určite pociťoval silnú bolesť pri hlbokom dýchaní a pri pohybe. Mal otlačok topánky na hrudi, zrejme po ňom niekto skákal.Nemohol som robiť príliš veľa so zlomenými rebrami, vlastne som ho obalil len niekoľkými vrstvami oblečenia, improvizoval nejaký sťahujúci pás a dúfal, že zlomené rebrá nespôsobia vážnejšie poranenie pľúc, alebo niečo iné.Kašlal a pľuval krv, ale opäť som dúfal, že pochádza zo zlomených zubov a rozbitých úst, nie zo žalúdka a pľúc. Malé rezy,odreniny a modriny sme prepláchli rakiou, a to je všetko. Už nič viac sme nemohli urobiť.

A hádajte čo? O pár dní neskôr ma opäť zavolali a všetko bolo v poriadku, až na to, že nič nebolo v poriadku. Jedna z malých rán, malý rez na jeho ruke bol infikovaný, bol to malý rez, v normálnych časoch by ani nebolo potrebné šitie , možno prelepenie náplasťou. Ale toto bolo zlé.Strávil som dni a dni čistením a odstraňovaním mŕtveho mäsa z tejto rany, snažiac sa niečo spraviť, niektorému z jeho priateľov sa po nejakej dobe podarilo získať nejaké antibiotiká, s uplynutým dátumom použitia,dávno po exspirácií .

Použil som skalpel, odstránil som tkanivo s tým, že jeho rodina používala zmes medu a nejaký vývar z borovice na ranu, používal som rakiu.V každom prípade prežil, nestratil svoju ruku, ale stratil funkčnosť troch prstov. Bolo to šťastie, že prežil. Nie zlomené rebrá ho zabili, ale malý rez  takmer áno.

Pravdepodobne by sa nič nestalo, keby som mal jód a dostatočne sterilnú gázu, nehovoriac o antibiotikách ako Ciproflxin alebo niečo také.Teraz som samozrejme pripravený a mám všetko pre vonkajšie, orálne aj intravenózne použitie.Neskôr mi povedal, že ho chlapík chcel zasiahnuť nejakou motykou, že mu mieril na hlavu ale netrafil, len ho o poškriabal na ruke.

Každopádne ide o to, aby ste si dnes kúpil kompletnú súpravu na ošetrovanie rán, sterilné rukavice, kompresné kliešte, kliešte, antibiotiká, povidón, peroxid vodíka, protitetanovku, stehy ... všetko, za 100 USD.emergency trauma kit 300x300

Má to hodnotu 100 $? Áno, no môže mať 1000 alebo 10000 dolárov. Pokiaľ ide o vás alebo vášho člena rodiny, je to neoceniteľné, ak pomáhate niekomu inému, môžete si sami povedať cenu.

Naučil som sa lekársku profesiu pred SHTF a pracujem už viac ako 20 rokov v lekárskej oblasti, väčšinou v pohotovostnej službe a vidím, že ľudia sú bodnutí a postrelení každý týždeň. Často som človek, ktorý ich musí pripraviť na prepravu, keď stále ležia v krvi. Tu sú dve jednoduché veci, ktoré môžete urobiť teraz, aby ste razantne zvýšili svoju šancu na prežitie. Vedomosti a Vybavenie.

Vedomosti.

Stačí sa naučiť základný postup pri liečbe rán a uistite sa, že ľudia okolo vás to tiež vedia . Môžete byť v bezvedomí, keď potrebujete ošetrenie a blízky by mali vedieť ako na to.Väčšina rán, na ktoré sa budete starať, budú malými škrabancami, porezania a podobne. Nehovorím, že nebudete v situácii, aby ste liečili strelnú ranu alebo otvorenú zlomeninu na nohe. Ale ako príklad na zobrazenie niektorých základných pravidiel je to OK, všetko ostatné potrebuje oveľa viac. Viac nástrojov, liekov, vedomosti.

1. Používajte ochranu, ak liečite raneného , rukavice, masku, ochranný štít, šaty ... čokoľvek čo máte, vždy ak je to možné.

2. Zastavte akékoľvek masívne krvácanie (ak je prítomné) priamym tlakom na ranu alebo na tlakové body.israeli bandage

3. Odstráňte nečistoty z rany vymývaním, preferujem peroxid vodíka a sterilnú/prevarenú/ vodu, použite sterilný tampón alebo sterilné kliešte.

4. Použite jód na sterilných obkladoch a stiahnite ranu obväzmi.

5. Začnite liečbou antibiotikami ( Xiclav, Amoksiklav,Duomox alebo podobné antibiotikum )

6. Kontrolujte rany každý deň, vyčistite ich, potom použite jód a znovu tampóny a obväzy.

Ale dobre si pamätajte, toto všetko robíte vy, právnik, kuchár,baník. Ste len osoba s niektorými lekárskymi znalosťami a niektorými zdravotníckymi potrebami, nie je ste žiadny lekár, žiadna nemocnica, inak povedané, ste v riadnom prúsere ak toto musíte riešiť. Ak existuje akákoľvek vyššia lekárska autorita ako ste Vy, vyhľadajte ju.

Jedná sa len o niekoľko všeobecných pravidiel, výnimiek je veľa. Bodná rana, ktorú nemôžete vyčistiť lebo nemáte ako. V niektorých prípadoch, môžete zabiť človeka za niekoľko sekúnd, ak okamžite odstránite nôž z nohy . Čo ak je alergický na antibiotiká? Čo keď sa rana nakazí po niekoľkých dňoch? Antibiotické masti alebo perorálne antibiotiká ? Je toho oveľa viac , ako sa dá povedať. Štandardný postup vás však vo väčšine prípadov dostane z najväčších problémov.

Vybavenie

Tu je moje základné EDC prvej pomoci . Mám ho v taške s mojou zbraňou. A tú tašku zvyčajne mám so sebou alebo v aute.

Izraelský obväz-Vojenský obväz sa používa na rýchle prekrytie rany sterilným spôsobom. Je to prvá vec, ktorú si zložíte na väčšiu ranu, je vyrobená z niečoho ako gáza a obväz v jednom, čo znamená, že ak nemáte čas hľadať gazy,obväzy, použite izrelák na prekrytie rany, zastavíte krvácanie a obviažete, to všetko v jednom a je to zabalené sterilné. Toto je prvá vec používaná hneď po postrelení alebo bodnutí.

CATCAT Combat Application Tourniquet – Turniket na tlakové body. Má zastaviť masívne krvácanie.

Latexové rukavice - V sterilnom balení.

Lekárske nožnice - Rýchle a bezpečné prestrihnutie obväzov či odevu.

Roztok povidonu - zabíja baktérie. U nás v podstate klasický Betadine.

Alkoholové dezinfekčne utierky -  Klasicke z autolekárničky/

+ 3M Steri Strip

+ Klasická sterilna gáza

Ak sa do toho trochu opriete, doštudujete pár veci, skúsite nejaký ten kurz určite si pribalíte kopec iných vecí. Dajú sa naozaj bez problémov získať z netu , od našich slovenských dodávateľov.

Ako vidíte, nemusí byť toho veľa, ale môže to byť obrovský rozdiel. Rozdiel medzi životom a smrťou.

SELCO: http://shtfschool.com

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes