Výroba mydla I.

mydloTeraz si poviete, že čo to tu preboha trepem. Výroba mydla. Ale uvedomte si  hygiena v dobe temna je minimálne taká dôležitá, ako správne ošetrená zbraň alebo dobré jedlo. Keď budete mať vši, svrab alebo hnačku, a budete navyše musieť niečo aj spraviť, verte že si na mňa spomeniete. Iste, momentálne je mydlo absolútna samozrejmosť, stojí pár centov, ale dokážete ho vyrobiť?

  

 

V škole nás učili, že mydlo sa robí z kosti. No ono to nie je celkom tak. Kosti, kože sa varievali aby sa z nich extrahovala mastnota.
Základnými surovinami pre proces výroby mydla od základu sú oleje/tuky, ktoré reprezentujú kyseliny a hydroxid sodný (sodný lúh, NaOH), prípadne hydroxid draselný (draselný lúh, KOH), reprezentujúce zásadité látky. Reakciou zásad a kyselín vzniká soľ a mydlo je vlastne soľ mastných kyselín. Tento proces sa nazýva zmydeľňovanie mastných kyselín - saponifikácia. A okrem toho nám v takto vyrobenom domácom mydle vzniká  aj glycerín, teda niečo čo ma na ľudskú pokožky zvlhčujúce vlastnosti. To znamená,  že na výrobu mydla potrebujeme  len 3 veci. Olej, lúh a vodu.

Postup alá Sumeri.

Ako prvé Vás zrejme napadne,  kde chcem zobrať lúh. No ide to. Keď to dokázali  Sumeri, dokážeme to aj my. V podstate ideme lúhovať. A čo? Obyčajný popol. Najlepšie z tvrdého dreva. Drevo spálime na biely popol a necháme vychladnúť. Ďalej potrebujeme  sud, nádobu  kde budeme lúhovať. Na dno dáme riečny štrk/jemný/ a naň 10-15 cm trávy, slamy. Primitívny filter. Do suda navŕtame dierku a nachystáme si korkový štupeľ. Nasypeme do suda popol a prelejeme dažďovou vodou/je mäkka/.Keď začne voda presakovať cez dieru zapcháme a necháme lúhovať popol tri dni. Po prvom dni doplníme popol. No a keď štupeľ po 3 dňoch vyberieme , máme  NaOH, Hydroxid sodný, nebo Lúh sodný. Opatrne, je to žieravina. Skladujeme v skle, porceláne či keramike.

Teraz druhá časť, oleje. Mastné kusy z masa. Slanina. Orežeme všetko mäso a vytopíme masť.

Necháme masť  vychladnúť a na cca. 60°C a zatiaľ si na rovnakú  teplotu  ohrejeme luh. A teraz už iba zmiešať. Lejeme lúhový vývar do masti a miešame. Poriadne. Pridáme niečo na zmenu vôňe. Šťavu z ihličia, med, mlieko. Keď to začne tuhnúť necháme tak. Ako náhle  je zmes pevnejšia prelejeme do formy na mydlo.

Netreba zabúdať , že saponifikácia pokračuje aj naďalej , takže mydlo necháme odležať cca. 3-4 týždne.

Nabudúce dúfam  prinesiem trošku modernejší postup, ktorý iste poteší  prítomne dámy,  ako návod na výrobu vlastného mydla napríklad ako darčeku .A áno, sú medzi nami aj dámy, ktorým naša vec nie je  ľahostajná a chcú byť pripravené na všetko. J

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes