Na Slovensku sme zvyknutí na to, že pravidelne v nedeľu naše mamy varia nedeľnú polievku. Zvyčajné to bol hovädzí alebo slepačí vývar. Doteraz sa mi zbiehajú slinky, keď si spomeniem ako to krásne rozvoniavalo, keď sa mama motala v teplej kuchyni, a ja som iba sadol k horúcej hovädzej polievke v zime.
Pemmican vynašli indiáni v Severnej Amerike, bol používaný indiánskymi skautmi rovnako ako prvými západnými prieskumníkmi. Títo ľudia strávili veľa času na cestách a záviseli na existencií prenosnej, vysoko energetickej a výživnej potravine, ktorú budú môcť skladovať po dlhú dobu.
Pred časom sme si tu ukázali, ako vytvoriť základnú zásobu potravín na prežitie za pár €. Dnes sa pozrieme na to , ako sa postarať aby naše ťažko zaplatene potraviny ostali požívateľné dlhú dobu. Možno sa Vám zdá , že tomu venujeme priveľa priestoru, ale voda a potraviny sú na čelných miestach každého prepperského zoznamu, a treba im venovať patričnú pozornosť.
Zdar Stalkeri. Nedávno sme tu mali post o tom čo sa Vám môže stať, ak je Vaše meno Nepripravený alebo Ľahostajný a zaklopete si na dvere o pomoc u suseda Pripraveného. Post vzbudil početné ohlasy, na prekvapenie takmer všetky pozitívne. No a tento post je pre pánov Nepripravených, Ľahostajných a alebo Váhajúcich. Aby sa aspoň čiastočne stali Pripravený.
Väčšina príručiek pre SHFT situácie a manuálov na prežitie doporučuje pri núdzovom obstarávaní potravy začať rybami. Prečo je jasne. Výdaj energie je minimálny a potencionálny kalorický zisk je viac ako slušný. A čo si budeme vravieť , ryby sú podstatne chutné až výborné pre každého vrátane detí.
Každý z Vás už to počul. Ale čo to vlastne presne je tá permakultúra. Pôvodný význam pojmu permakultúra (permaculture) bol permanentné poľnohospodárstvo (permanent agriculture), t. j. poľnohospodárstvo schopné fungovať udržateľne na danom mieste donekonečna. Postupne zahrnula všetky sociálne aspekty udržateľného rozvoja a jej význam bol rozšírený k permanentnej kultúre (permanent culture).
Plody buka lesného (Fagus sylvatica) sú jedlé lesné plody menej známe širokej verejnosti. Pre stalkera sú chutným zákuskom počas potuliek jesenným lesom. Dozrievajú v septembri-októbri a dajú sa nájsť v lístí počas celej jesene až do zimy, kým nepadne viac snehu, kedy sa ich hľadanie stáva obtiažnym.
Bukvice boli kedysi dávno bežnou súčasťou jedálnička našich predkov, existuje viacero spôsobov ich spracovania. Sú výborné, keď ich jednoducho opražíte na panvici, alebo je možné ich zomlieť na múčku, z ktorej sa následne upečú placky. Tiež sa môžete dopátrať k rôznym receptom na prípravu koláčov, či iných dobrôt.
Notice: Undefined variable: app in /home/aw020400/www_root/stalker/templates/yoo_nite/warp/systems/joomla/layouts/pagination.php on line 12
Notice: Trying to get property of non-object in /home/aw020400/www_root/stalker/templates/yoo_nite/warp/systems/joomla/layouts/pagination.php on line 12